Türkiye ambalaj sanayi hızlı gelişen bir sektördür. Hızlı kentleşme, nüfus artışı, yaşam standartlarının yükselmesi, kadınların iş hayatına katılımındaki artış, tüketim alışkanlıklarındaki değişmeler, alışveriş merkezlerinin yaygınlaşması ile perakende alışveriş eğiliminin artması, tüketim ürünlerine olan talep artışı ve ihracatın artması sektörün hızlı gelişmesindeki başlıca etkenlerdir.
Türkiye’de ambalaj malzemesi üreten yaklaşık 3000 firma mevcuttur. Bu firmaların büyük çoğunluğu orta ve küçük ölçekli firmalardır. 53 ambalaj üreticisi iş hacmi bakımından Türkiye’nin en büyük 1000 şirketi arasındadır. Ambalaj sektöründeki firmalar yoğun olarak İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Konya, Kocaeli, Gaziantep, Adana, Kayseri ve Manisa’da faaliyet göstermektedir.
Sektörde faaliyet gösteren firmalar; plastik, kağıt-karton, metal, cam ve ahşap ambalaj olmak üzere beş ana grupta üretim yapmaktadırlar.
Türk ambalaj sanayi ürünleri ihracatı 2019 yılında 4,7 milyar dolar olmuştur. Ayrıca büyükmiktarda ambalaj, ihraç ürünü ambalajı olarak dolaylı yoldan ihraç edilmektedir. Ambalaj sanayi ihracatı son beş yılda 1 milyar dolar artmıştır. 2019 yılında ambalaj sanayi ihracatında % 60,6’lık payı ile plastik ambalaj ürünleri ilk sırayıalmaktadır. İhraç edilen başlıca plastik ambalaj ürünleri; PP levhalar ve filmler; PEtorbalar ve çantalar; PE veya PP şeritlerden örme torbalar ve çuvallardır. İhraç edilen diğer plastik ambalaj ürünleri; kapaklar, kaplar, damacanalar, şişeler ve benzeri eşyalardır.İhraç edilen diğer önemli ambalaj grubu ise % 24,4’lük ihracat payı ile kağıt ve karton ambalaj ürünleridir. 2019 yılında kağıt ve karton ambalajların ihracatı 1,2 milyar dolara yaklaşmıştır. İhraç edilen başlıca ürünler, kağıt ve kartonlar, oluklu mukavva, kutular, sandıklar ve diğer ambalajlama kaplarıdır.
Türkiye’nin ambalaj malzemeleri ithalatı 2019 yılında yaklaşık 2,9 milyar dolar olmuştur. En önemli ithal kalemleri olan plastik ambalajlar ambalaj ithalatının % 53,6’sını, kağıt, karton ve oluklu mukavva ambalajlar ambalaj ithalatının % 37,3’ünü oluşturmaktadır.